Aceasta este tendinta, transformarea ambulantei in taxi. Un taxi ce transporta pacientul din provincie la capitala, din provincie catre un centru universitar. In acest proces de transformare , a participat activ fiecare. De la neamurile ministrilor, parlamentarilor, consilieri si alte nevertebrate, alaturi de restul poporului roman.
Este o diferenta foarte mare intre taxi si ambulanta. O explic mai intai pentru cei ma greu de cap, adica clasa politica. Este de inteles preocupare fata de cei dragi care sunt bolnavi si urmeaza a fi internati pentru tratament sau operatie. Numai ca, in UPU se triaza pacientii bolnavi in functie de urgenta medico-chirurgicala. Prioritate, au urgentele majore, care pun in pericol viata pacientului. Nu pilele, neamurile, telefoanele de la ministere, si alte bodegi sunt cele ce indica gradul urgentei. Diagnosticul “unghia incarnata“ nu prezinta urgenta, adica iminenta de moarte.La fel cum o operatie programata nu este o urgenta, din strada direct pe masa de operatie pentru simplu motiv: “s-a sunat de la minister’’. Nu asta inseamna chirugia de-o zi.
In fiecare spital este un program operator, pentru operatiile la rece, sau programate. Dar un telefon de la unele ministere , perturba acest program operator. Bolnavii programati se amana inca o zi, sau mai urat, se dau jos de masa de operatie pentru cucoana pentru care s-a sunat. Deoarece dansa nu mai putea astepta, nu pentru ca operatie era o urgenta. Dragi pacienti, nu va suparati dar prioritatea pentru girofar din sosele, se transfera si in spitale.
Pentru clasa muncitoare, adica politicieni, consilieri,primari, pentru toti cei ce ameninta cu bodiguarzi, protv, etc, sa va explic cum se realizeaza un transfer interspitalicesc adica intre spitale. Multe din aceste transferuri se realizeaza la cererea apartinatorilor, familiei.
Transferul nu se realizeaza dupa model care credeti voi, “pune-l domne pe ambulanta si trimite-l odata”. Ambulanta nu sta in curtea spitalului, si pleaca la comanda primarului, ministrului, secretarului de stat, etc. O fi asta abuz in serviciu?
Orice pacient, care este internat in spital, primeste tratamentul necesar si este supravegheat. Cand familia bolnavului solicita transfer, din motive personale, nici decum motive medicale (urgenta medicala, sau daca depaseste competenta medicilor) nu este prioritar.
Daca medicul de garda sau seful de sectie din centrul universitar, la care dorim sa transferam bolnavul, considera atitudinea medicala corecta (tratament,interventie) fata de pacient, fara a mai adauga ceva in plus: nu aproba transferul. Aici intervine politicul, pilele, primarii,etc. sa fie acceptat de un medic, sectie.
Orice urgenta medico-chirugicala, daca depaseste competenta medicilor din provincie, se incearca transferul intr-un centru universitar direct din UPU, dar nu tot timpul sunt locuri disponibile , sau nu tot timpul sunt acceptati bolnavii, in centrele universitare. Au si ei bolnavii lor.
Asta este una din partile grele, in transferuri interspitalicesti, acceptarea bolnavului de catre medicul de garda sau seful de sectie. Acceptare care tine de foarte multe aspecte: in primul rand locuri disponibile atat pe sectie, cat si in terapie intensiva, apoi patologia bolnavului ce necesita tratament, apoi prognosticul (daca este o boala grava cu speranta de viata mica),daca poate fi transportabil fara ai pune viata in pericol, si tot mai mult in prezent se tine cont de pile.
Intrebarea fregventa primita de la medici din centrele universitare: de ce vreti sa transferati bolnavul? Noi, exact aceasi atitudine terapeutica vom avea, sau acelasi tratament v-a primi si la noi. Raspuns : la solicitarea apartinatorilor. Mai departe: Nu apartinatorii decid. Ba da, astazi apartinatorii decid.
Daca este acceptat pacientul, urmeaza urmatorul pas, intocmirea fisa transport pacient critic , bilet de trimitere, istoric analize, imagistica, epicriza, si cardul bineinteles. In foarte multe transferuri , medicul cu intreg echipajul si bolnav asteapta in curtea spitalului cardul de sanatate. Era progaramul blocat.
Dupa ce avem astea toate, sunam la 112 solicitam ambulanta pentru transfer pacient , sau la dispecerat SMURD. Prezentam datele pacientului, in ce stare se afla, la ce spital se transfera, sectie, medic. In functie de starea pacientului transferul se realizeaza cu medic sau doar cu asistenta medicala. Daca nu avem acceptul medicului de garda, sau alt medic, dispeceratul nu trimite ambulanta.
Modelul din posta romana, daca scrisoarea n-are destinatar nu ajunge nicaieri. Nu este sufient doar sa ajunga in curtea spitalului bolnavul.
Asta nimeni dintre apartinatori, parlamentari, deputati, nu intelege si nu vrea sa accepte.
De ce este important destinatarul?cand ajunge pacientul la spitalul respectiv, neavand un medic anume care sa-l primeasca, o sa stea in UPU, inca 2-3-4 ore pana se va lua o decizie pe ce sectie sa fie internat. Deci tine blocat un loc. In UPU fiecare loc este foarte important , mai ales in centrele universitare. Alt motiv, nu ei un pacient din spital, sectie, salon, sa-l duci sa stea in UPU.
Toti care amenintati, mai ales cei din politica, sa intelegeti: nu poti trimite un bolnav dintr-o sectie a spitalului sa stea in UPU din centrul universitar. Textele “trimiteti-l in UPU, il accepta, am vorbit eu”, sunt minciuni, numai gura de voi.
Cel mai fregvent asa decurg lucrurile, “trimite-ti am vorbit in UPU”, este asteptat. Eu sun sa verific, si bineinteles nimeni nu a vorbit cu medicul de garda din UPU, nu stia nimic, nu l-a sunat nimeni. Pana eu reusesc sa caut un medic, care accepta transferul bolnavului, urechile mele sunt bombardate cu tot felul de amenintari, pentru ce?
Eu inteleg frustarile primarilor, s-a imbolnavit mama principalului sponsor din campania electorala.
Pe de alta parte, nu este legal sa dau informatii medicale la tot felul de politicieni, care nu au niciun grad de rudenie cu bolnavul.
Mergem mai departe, avem acceptul medicului de garda, avem toate actele necesare si cardul, asteptam sa vina ambulanta. Aici iarasi scandal de ce nu vine? Nustiu domnule de ce nu vine. O sa vina.
Iarasi laude de tot felul, care mai decare. Cum sa vina cand sunt 1-2 medici urgentisti pe intreg judetul . Ambulanta este pentru urgente. Daca au o urgenta undeva in teritoriu, pana nu incheie misiunea, nu vin. Nu poti trimite, ambulanta cu medic din judet , pentru transfer interspitalicesc, daca nu mai ai un medic disponibil. Nu poti lasa intreg judetul fara medic urgentist pe ambulanta. Nu ma intrebati de ce, atat de multi medici sunt pe ambulante, in judet. Intrebatii pe cei, ce i-ati ales.
Omenie nu inseamna doar transferul bolnavului.
Foarte greu si foarte mult timp necesita transferul unui bolnav dintr-un spital in altul. Atat timp cat esti ocupat cu transferul, cel putin 1-2 ore in cel mai fericit caz, restul bolnavilor ce fac?
Cel mai bine ar fi, sa fie un spital separat, pentru clasa politica si neamurile lor, sa nu ne mai incurce. Deoarece majoritatea politicienilor sunt din provincie, foarte util ar fi infiintarea ambulantelor special cu dedicatie pentru ei.
In fiecare judet sa fie cate o ambulanta cu echipaj complet, ce sa stea la dispozitia lor. Astfel, transferurile dorite de ei , sau pentru cei care intervin, pe cai laturalnice, sa se rezolve instant, fara a mai respecta pasii transferului pentru muritorul de rand. Fara telefoane, fara o gramada de acte, doar buletin si cardul. Ei sigur vor fi multumiti, si noi am fi fericiti, am scapa de mutrele si telefoanele lor.
Dialogul intre medicii din provincie, care trimit sau vor sa trimita un pacient, si colegii din centrele unviresitare sunt de multe lipsite de omenie. Etica si eticheta lipsesc, dar sunt bogate in orgolii, aroganta, prostie.
Modelul: medicii ce lucreaza pe ambulantele SMURD sunt destepti, si restul medicilor prosti, merge mai departe. Medicii destepti sunt in capitala, centre universitare, in provincie vindeca doar prostii. Mai de parte merge acest dualism si in spitale. Anestezistii prosti – chirugii destepti, si invers, toata lumea medicala se huleste, si se impart doar in destepti si prosti. Daca intr-o sectie sunt 2 medici, care se bat pentru titlu de profesor, sa vedeti acolo lupte de gherila. Fiecare are vasalii, slugile lui, o adevata distractie sa stai dimineata la raportul de garda, sa vezi cum se balacesc in jigniri. Raport de garda este un fel de dare de seama, pentru tot ce s-a intamplat cu pacientii (internari externari, decese, probleme) in 24 de ore in acea sectie.
Stimati profesori, daca tot vedeti numai medici prosti in provincie, numai produceti prosti. Opriti-va.
Nu mai produceti medici prosti, numai produceti medici specialist prosti. Toti trec prin mainile Dvs. Formare, examinare.
Medicii din provincie sunt oglinda voastra.
Medicii din provincie sunt toti formati in cetrele universitare, voi ne-ati format, voi ne-ati examinat. De la voi am insusit si frustrarile, orgoliile, reflexele, manierele, atitudinea fata de colegi, bolnav.
In fiecare dimineata la raportul de garda se cauta prostul, sa-l batjocorim. Linsarea publica, metoda de educatie foarte eficienta. O fi medic de alta specialitate, sau un coleg mai mic, mai mare de rezidentiat, mai putin conteaza, linsare. Asta este esenta “sa cautam prostul”, asta se transmite foarte bine mai departe.
Nu toti viitorii medici vor ramane in cetrele unversitare de formare.
Sa nu va surprinda, cand ajungeti in provincie. O sa fiti catalogat imediat, chiar de colegul de an, la proxima ocazie, care a fost destept si a ramas la oras.
Am gasit in cartea “Chirurgul fara arginti” scrisoare profesorului Pavlov catre profesorul Valentin Voino-Iasinetki. Doar o fraza “ fiecare din noi sa implineasca in masura puterii datoria lui”
Dragi profesori numai formati cantitate, formati calitate. Statui frumoase se fac si din lut, nisip, nu doar din aur. Mainele maestrului modeleaza.
Dar daca voi va vindeti sufletul, noi asta invatam… precum copii invata de la parinti.
Ce lasati in urma mari profesori?

Comentarii